Mata kita memang juling dan berpusing-pusing bila pergi bazaar Ramadhan. Macam-macam lauk, makanan dan minuman ada. Kuih-kuih tak boleh nak dikira dengan jari. Semua kita nak beli. Semua kita nak makan. Semua kita punya. Tapi kepala kita terus berpusing 360darjah bila kita dengar peniaga-peniaga ni sebut harga makanan tu semua. Lepas kepala kita berpusing tu kita terus pengsan kejap.
Seekor burung puyuh goreng yang cuma dicurah dengan sambal berharga RM5.00. Seekor udang masak lemak petai berharga RM4.00 (nasib baik sedap!). Sotong seekor RM3.00. Ada jugak sotong sepotong RM1.00. Telur ikan sebiji RM1.00. Ikan sepotong berharga RM4.00 tapi kalau ekor campur kepala dah jadi RM5.00. Sambal udang cuma boleh dibeli dengan harga paling murah RM3.00. Kalau nasib baik ada yang jual RM2.00. Tu pun dapat berapa ekor je. Daging masak merah pun minima RM3.00. Macam tu jugak dengan paru masak sambal. Semuanya diorang yang letak limit. Erkk tercekik~
Yang tak bestnya kalau kita nak beli nasi lemak atau nasi campur lah. Selalunya kan kita ambik lauk sikit-sikit tapi kita tak boleh nak buat macam tu lagi-lagi kalau nasi lemak. Makcik tu tetap jugak kata paling sikit kena beli satu lauk dengan harga RM2.00. Bermakna kalau kita nak 3 lauk, kat situ je dah RM6.00 tak campur nasi. Dahlah saya tak makan lauk-lauk yang dia makan. Sudahnya kena beli asing-asing dan telah mengakibatkan pembayarannya jadi berganda. Stress jap~
Inilah bulan puasa. Bukan lagi menjimatkan tapi sebenarnya lagi menghabiskan duit. Dalam keadaan yang agak kekurangan sekarang ni saya masih belum boleh mula masak sendiri kat rumah. Tapi memang betul kata kawan-kawan saya. Semua makanan dah naik harga. Betul kan apa yang saya cakap sebelum ni. Keadaan ekonomi dan kehidupan di dalam dunia sekarang ni betul-betul memeningkan kepala. Tapi bila dah melibatkan keperluan, nak atau tidak terpaksalah kita beli jugak. Kalau tak laparlah saya.
0 comments:
Post a Comment