Nuffnang Ads

Monday, April 17, 2017

Ohhh dah 2017 rupanya huh.

Wowww. Last entry aku rupanya pada Ogos 2015. Lama sangat tak senam jari kat sini. Kenapa aku private blog ni? Ohhh tak kuasa rasanya nak cerita pasal manusia-manusia gila tak diundang yang pernah menyebok dalam hidup ni.

Sekarang dah 2017. Idea dan skill dah lama tak asah. I just need a time baby. Let me.

Thursday, August 13, 2015

Kau dah kenapa?

Kita ni pergilah mana-mana pun. Duduklah kat mana, tinggallah kat mana, kerjalah kat mana sekali pun. Mesti akan ada backstabber di sekeliling kita.

Kadang kita rasa kita macam baik je dengan dia. Boleh pergi lepak minum pagi, tengahari, petang sama-sama. Boleh bergosip pasal bos ke kerja ke sama-sama. Boleh dajal orang hack facebook atau sakat kita gurau sama-sama. Kita rasa lah.

Tapi manusia ni rambut je sama hitam. Yang dah ada uban tu tak kira. Basic dia tetap hitam. Tapi hati manusia ni tak sama. Depan kita senyum je, tapi belakang kita pegang pisau tunggu masa nak tikam kita. Mulut pun sama tak berhenti-henti menjaja cerita, memburukkan orang, mencari salah manusia.

Kita buat kerja orang tak nampak. Kalau kita tak buat kerja memang jahanamlah confirm kena hentam. Buat kerja banyak mana pun tapi takde pun rasa macam nak mintak puji cuma janganlah asyik nampak salah orang je. Kau dah kenapa syaitonnnnnn?

Boleh tak kau just buat je kerja kau? Kau jangan nak pertikaikan pasal kerja orang lain. Kau jangan nak sibuk cakap pasal orang lain tak buat kerja ke apa sebab orang tak pernah pun pertikaikan pasal kau. Perangai cantek sikit boleh tak?

Aku nak sangat tanya soalan ni depan muka kau. Apa yang kau dapat bila kau suka cari salah orang je tak habis-habis? Padahal orang tak kacau kau pun. Sikit pun tak heran dengan kau tau tak. Tak pernah nak ambil tahu apa lagi nak menyebok pasal kau. Tapi kenapa kau asyik nak ambik tahu dan menyebok pasal aku?

No caption, stupid.

Aku marah. Sangat marah. Rasa macam nak maki orang. Tapi aku masih boleh kawal lagi. Jadi sebelum aku maki kau, boleh tak kau tolong berhenti kacau hidup aku????!!!!!!

Fikirlah.

Cuba kita fikir.
Fikir semasak-masaknya.
Fikir sedalam-dalamnya.

Nak fikir apa?
Fikirlah apa saja.
Asalkan boleh difikir.

Fikir tentang keadaan.
Fikir tentang persekitaran.
Fikir tentang pekerjaan.
Fikir tentang kehidupan.

Gembira atau tidak?
Bahagia atau tidak?
Ikhlas atau tidak?
Cukup atau tidak?

Apa saja yang kita ada.
Apa saja yang di sekeliling kita.
Apa saja. Semuanya.
Bukan milik kita.

Kita kata milik kita.
Tapi kita lupa.
Bila-bila saja ia atau dia.
Atau pun mereka.
Boleh diambil semula.

Fikirlah selagi boleh.
Fikirlah selagi waras.
Semoga kita tidak buta.
Dan kalah dengan perasaan cuma.

Belajarlah untuk rela dan redha.

Tuesday, August 11, 2015

Nak pakai baju apa?

Haihhh bagusnya kalau dalam akaun bank ada 2.6 billion. Tak payah billion la. Juta pun okay. Eh 260 ribu pun dah Alhamdulillah sangat. Tetiba.

Minggu ni ada kenduri kahwin cousin. Dua orang adik beradik sekaligus. First thing is, baju apa nak pakai? Selalu macam tu. Kenapa perempuan mesti macam ni? Baju sampai 3 almari but still tanya baju apa nak pakai? Still cakap I takde baju nak pakai!

Sepagi dok tengok website la Facebook jual baju la. Tengok JM macam sayang duit. Tengok Fazbulous pun macam not worth it. Ada yang berkenan tapi tetiba takde size. Ada jubah tapi sooo not me sebab rasa macam tak pernah sesuai pakai jubah. Aku prefer dress so that nampak tinggi and curvy. Tapi kenapa aku beli jugak jubah tu. Siap cakap dengan kawan, pakai jubah nanti tak hot haha. Urghhh kita test dulu bila sampai nanti.

Hujung bulan pun ada kenduri kahwin cousin jugak kat kampung. Sebelah rumah je. Baju apa nak pakai? Baju lagi? Ya ampun perempuan! Apa masalah perempuan sebenarnya? Sobssss.

Hari tu nak jamuan raya jabatan pun beli dress baru kat poplook. Zara cakap mommy macam princess. Mermaid cutting and curvy. Terus perasan slim and sexy. Suka sangat dengan baju tu so nanti kalau dah takde baju sangat pakai jelah baju tu tapi nak buh manik dulu kat tangan. Bagi letops sikit. Eh dah kenapa kau yang over daripada pengantin. Harus la iols kan cousin paling letops. Yeay perasan okbai.

Gila baju kenapa entah sekarang ni. Nak melawa je pergi kerja. Tapi apa nak kisah sebab aku rasa semua perempuan macam tu kot hewhewhew. Macam aku cakaplah, kalau kita happy muka senyum je kau pakai T-shirt pun lawa.

Esok sambung cari baju. Okbai #senyum selalu.

Monday, August 10, 2015

Keep calm and chill.

Bila aku happy, aku suka nak bercerita. Orang kata kalau orang tu betul-betul happy dia takkan cerita. Kalau cerita pun mesti macam nak cover something. Ke nak show off? Atau nak create something yang tak wujud?

Tapi tak. Aku betul punya happy. Sebenarnya memang banyak beza bila kita lebih relaks, chill dan tenang. Bak kata orang tu, kita tidak menyetereskan orang. Apa punya bahasa entah. BM fail lettewwww.

Betul la. Bila kita lebih banyak sabar, cuba memahami dan kawal perasaan marah atau pun tak cepat melenting dia punya kesan tu memang banyak yang positif. Of course la bila kita fikir positif, outcomes dia pun banyak yang positif kan. Bagus untuk diri sendiri jugak sebenarnya. Siapa yang tak tahu aku ni cepat melenting hahaha. So kita kena keep calm. 

Api lawannya kan air. Jadi kita kena selalu jadi air. Jangan asyik jadi api je okay. Barulah rasa sejuk je hewhewhew.


I feel good.

Always. I just can't stop doing this.

Sunday, August 9, 2015

Rela dan redha.

Bila orang tahu keadaan dan status kami, orang mesti akan fikir Zara kurang kasih sayang. Ehhh tolong sikit tau.

Zara bertuah sebab ramai yang sayangkan dia. Ramai yang ambil berat pasal dia. Selalu tanya khabar dan nak tahu perkembangan dia. Even dalam Facebook sendiri ramai yang mengaku suka jadi silent reader / stalker bila aku update apa-apa pasal Zara.

Walaupun aku dengan dia dah separate tapi itu tak bermakna Zara tak cukup kasih sayang daripada kami. Tak semestinya tak duduk sekali tu kita tak boleh nak tumpu perhatian dan bagi kasih sayang kat anak. Duhhh so cliche.

Aku tahu bila dia dengan daddy dia, memang dia akan di manjakan. Aku tak kisah sebab she is the one and only for both of us. Masing-masing ada hak dan cara sendiri untuk ekspresikan kasih sayang. The main point is aku tak boleh pentingkan diri sendiri. Jangan pisahkan dorang berdua. Bagi jelah kalau dia nak jumpa atau jaga sekejap. Tak bolehlah nak fikir tekak sendiri nak tunjuk ego macam bagus. Buat apa nak babitkan Zara kan kalau dah memang weols dah tak boleh nak go on so let go jelah. Tak kuasa nak stay nak terhegeh-hegeh lagi buat apa. And we are much happier now. Seriously. Masing-masing dah ada hidup sendiri.

So kat mana yang nak kata anak tak boleh nak dapat kasih sayang secukupnya? Both family pun sayangkan Zara. And I'm so thankful on that part. Kita yang kena main peranan. Jangan selfish dan jangan jadikan anak mangsa pada keegoan dan kebodohan kita contoh nak balas dendam kononnya. Jangan libatkan anak kalau kita ada masalah. Tipu kalau takde gaduh tapi itu masalah kita. Bila masuk bab Zara terus jadi macam takde pape yang jadi. Walaupun terpaksa haha.

Zara tu jambatan yang mengikat. Dan mommy rela dan redha demi Zara. Senyum, dan hiduplah.

Jadilah yang halim.

Nasihat orang bila kita tengah marah kita kena buat something yang berlawanan untuk control diri kita.

Contohnya kalau tengah berdiri, kita duduk. Kalau kita tengah duduk, kita berdiri. Selain daripada beristighfar dan lebih afdhal lagi cepat-cepat ambil wudhu' untuk lawan segala amarah.

Kalau tengah marah memang susah sangat nak control diri kita. Nak control perbuatan daripada jahanamkan harta benda contohnya. Nak control mulut kita daripada keluarkan perkatan dan ayat yang boleh mengguris perasaan orang. Nak control tangan kot terpukul anak bila dah marah sangat.

Bila amarah tu dah tahap menggunung memang tak terfikir kot nak istighfar aku rasa. Kalau tengah bercakap memang @*#£%&?! lah yang keluar. Kalau tengah message pun habislah orang tu kena maki kot.

Aku rasa kita sendiri yang kena lawan amarah tu. Sebelum amarah tu yang control diri kita dan sementara masih ada fikiran yang waras tu cepat-cepatlah tarik nafas, hembus. Buatlah banyak-banyak kali 2.6 billion sekali pun sambil istighfar. Jauhkan diri sekejap daripada punca yang buat kita marah. Lawanlah selagi boleh. Syokla setan dok kipas api kemarahan tu. Suis 5 aku rasa kipas yang dia pakai.

Satu artikel yang aku baca dan aku amalkan sekarang. Bila nak marah Zara atau aku dah terbuat dia menangis aku akan tarik dia dan peluk seerat-eratnya dan aku baca Al-Fatihah sambil peluk tu. Dalam masa 15 saat lebih kurang dia akan slowly calm down dan aku akan cepat-cepat usik atau geletek untuk buat dia ketawa.

Its just not easy babe. Hanya manusia yang kuat je yang boleh lalui. Untuk kes lain aku akan cuba untuk sabar dan kawal diri. Contohnya elakkan daripada message yang bukan-bukan. Kurangkan tuduhan atau prasangka. Kurangkan perli dan sindir. Maniskan muka manjakan senyum. Cuba untuk memahami keadaan dan percaya.

Aku kena ingat, lidah tu lagi tajam dari pedang. Sakitnya lebih lagi. So, kena berubah dan lebih berhati-hati.

Eh terpanjang pulak kali ni. Sekian, terima kasih.

Saturday, August 8, 2015

Nice weekend.

Berhujung minggu dengan Zara kadang-kadang buat aku rasa macam serupa tak payah cuti haha. Tapi bila dia takde eh sedih pulak rasa.

Aku takkan dapat nak bangun lewat. Selain daripada dia kacau tapi kerana atas rasa tanggungjawab. Dah jadi mak orang weh. Jadahnya nak bangun lambat. Cuti ke tak cuti ke sama jela.

Weekend ni memang takde keje lain selain daripada basuh baju, sidai baju, lipat baju. Lepas tu vacuum rumah pulak. Tetiba ada orang baik hati hantar satu polistrin besar durian yang dah siap kopek. Bahagianya hidup vacuum rumah sambil menari-nari. Kahkah sape suruh upload gambar durian kat Facebook. Kan dah kena paw.

Minggu ni ada banyak program. Nak ke Shah Alam, nak pergi Hotel Blue Wave. Semuanya sebab nak makan. Eh raya tak habis lagi kan. Orang jemput kita pergi. Orang tak jemput pun kita pergi jugak.

Have a nice weekend uolsssss!