Nuffnang Ads

Friday, December 28, 2012

Saiz hati saya kecil.

Semalam saya happy. Tapi hari ni tak. Kalau boleh di scan dan melihat jauh ke dalam hati ni saya rasa tak nampak pun kat mana hati tu. Sebab dia dah jadi kecikkkkkkkkkkkkkkkkkkk sgt.

Saya panas baran. Memang mudah melenting dan cepat je nak naik angin. Tapi sekarang saya dinasihatkan untuk banyakkan istighfar walau dalam keadaan apa sekali pun. Musibah atau dugaan yang datang saya sambut dengan istighfar tanpa henti.

Kadang-kadang kita tak sedar mulut kita ni ringan je nak cakap yang bukan-bukan bila kita tengah marah. Kita dah tak nampak dah mana sabar tu. Saya pun sama. Tapi lepas tu nanti cepat-cepat sedar lepas tu menyesal. Tapi tu pun kalau menyesal la.

Kita mengambil masa yang lama untuk menjernihkan keadaan yang keruh. Syarat dan janji terletak pada diri masing-masing. Bila saya berusaha untuk menjadi manusia yang lembut dan mengurangkan kadar panas baran seminima yang boleh itu maknanya saya mahu menjadi insan yang lebih baik dan menyenangkan hati manusia di sekeliling saya.

Tetapi bila orang lain pulak masih bersikap yang sama, suka hati nak marah saya, nak panggil saya dengan panggilan-panggilan yang kurang menyenangkan. Apa yang ada dalam hati saya? Sumpah saya kecik hati. Sangat-sangat.

Nak marah ke apa bukan tak boleh. Tapi tengoklah jugak apa puncanya. Nak tegur pun biarlah berhemah bukan dengan cara yang kasar. Entah kenapa cuma ada rasa meluat dan menyampah yang ada dalam hati waktu ini. Saya betul-betul tersinggung.

Istighfar lah saya tanpa henti. Untuk hati yang lebih tenang walau ada air jernih yang mengalir.


Wednesday, December 12, 2012

Arghhhhhhhhhhhhhhh

Aku benci ulat! Sumpah aku benci ulat, cacing dan yang spesis dengan mereka. Yang menggedik, menggeletis macam tu.

Campaklah katak ke lipas ke aku tak takut pun. Lipas tu aku boleh kejar lagi keliling rumah walaupun di waktu yang sama dia dah lari ke mana-mana sebab geli. Takut dengan lipas? (-___-")

Dulu masa sekolah aku ada fobia dengan seekor haiwan. Ayat nak bahasa melayu sangat ek? Siput, ya aku benci siput. Sampai sekarang masih ada yang panggil aku pisot. Macam mana boleh dapat pisot? Sebab dulu aku tersalah sebut nak panggil siput tapi tercakap pisot. Kenapa aku benci siput? Sebab aku geli tengok dia berjalan slow pastu berlendir-lendir berair sepanjang perjalanan tu. Arghhhhhhhhhhhh sumpah aku geli!

Ulat, cacing. Itu lg spesis yang memang sampai bila-bila pun aku tak boleh nak tolerate. Pagi tadi entah mana datang tetiba ada ulat kecik kat jari aku je aku dah melompat satu rumah macam nak cabut tangan ni baling ke mana yang boleh. Tahap geli tu rasa macam nak berus jari ni dengan berus dawai. Rasa macam nak samak. Dan sampai sekarang aku masih meremang bulu roma. Urghhhhhhhhhhhhhh

Okay aku cuma nak bagitahu tu je. Aku benci ulat dan cacing. Dan siput. Sekian.

Monday, December 10, 2012

Sekadar pengajaran.

Aku melihat status itu sebagai satu kiasan yang amat mendalam. Kepada diri sendiri. Satu perlian dan sindiran yang sangat tepat. Keegoan aku memang telah dikenal pasti sejak zaman dahulu kala lagi. Tapi kadangkala tetap menjadi cair seperti aiskrim di bawah matahari.

Malah sehingga sekarang aku masih termenung memikirkan ayat tersebut.

Aku malas nak edit. Aku copy paste terus.

------

Bukan membuka aib. Sekadar berkongsi dan sebagai peringatan

Menjadi anak tunggal, aku membesar dengan perangai yg super dictator, xsuka berkongsi, selfish, arrogant, ego dan manja. Sepanjang setahun perkahwinan....suamiku bertahan setiap kali aku marah2, merungut dan kadang2 sampai menengking dia jika tidak puas hati. Dia selalu mengalah. Dengan lembut meminta maaf dan memujuk aku kembali. Setiap kali dia begitu...aku akan menangis dan menyesal tetapi masih lagi perangaiku berterusan.

Masa berlalu...aku pelik...
Mengapa kawan2 sekeliling banyak yang menikamku dari belakang meskipun aku telah menjadi kawan yang terbaik untuk mereka.
Mengapa anak2ku menjauhkan diri dariku sedangkan aku sentiasa cuba ambil hati mereka.
Mengapa rezekiku sangat susah diperolehi meskipun aku bekerja dengan bersungguh2.
Mengapa badan2ku sentiasa tidak sihat dan sakit.
Mengapa hatiku sentiasa tidak tenang meskipun aku tidak pernah lupa sujud padaNya.
Mengapa dan mengapa......persoalan silih berganti.

Lalu dengan izin Allah...ketika itu aku masih bekerja aku berjumpa dengan lecturer ku di Institut Profesional Baitulmal. Aku mengadu masalah kerjaku dan orang sekeliling. Tanpa memberitahu masalah rumahtanggaku.

Dan pensyarahku diam dan berkata: "Rahmat isteri diberi oleh Allah melalui suami. Selagi kamu membuat suami terasa hati...selagi itu kamu tidak akan tenang. Tetapi bersyukurlah...sekurang2nya Allah masih ada untuk kamu untuk memberi petujuk. Dia mahu kamu berubah. Cinta tidak cukup dalam perkahwinan jika tiada hormat"

Menangis dan terus menangis aku memandu dari Kg Pandan sehingga Shah Alam. Dan dengan satu nekad...aku membulatkan tekad....untuk BERUBAH.

Alhamdulillah....3 tahun berlalu. Akan ada masa perhubungan kami diuji. Ada masa amarahku dicungkil syaitan. Tetapi pesanan lecturer ku sangat terpahat. Kerana bila aku berubah...segalanya mudah. Aku mampu memiliki bisnes sendiri. Anak2 semakin rapat denganku. Kawan...? Aku hanya menyimpan 1/3 dari mereka kerana 2/3 kawanku adalah suamiku.

Sampai satu tahap...dia berkata " Dah lama syg tak marah B."
Aik...rindu ke nak kena marah......Xmolah...hehehe


Credit to facebook Siti Aishah Confinement


------

Ayat daripada si pensyarah itulah yang sentiasa berlegar dalam fikiran aku sedari awal pagi tadi. Kehancuran dan kekecewaan harus aku tinggalkan. Aku harus membina kembali segala kebaikan dan kemanisan. Aku mesti.

Monday, November 26, 2012

Amalkan Vitamin C.


Sejak lepas bersalin saya selalu risaukan keadaan tubuh badan saya. Tenaga dan kesihatan dalaman kena dijaga lebih-lebih orang yang baru lepas melahirkan.

Dahlah saya ni berpantang tapi macam tak pantang. Hari-hari kena bebel dengan mak tapi hari-hari jugak saya buat tak tahu. Heeeee.

Mula-mula hari tu saya amalkan minum kolagen dan madu di awal pagi lepas tu minum susu sebelum tidur. Tapi kejap je sebab bila sekali lupa pastu terus lupa lupa lupa. Tak bagus lah macam tu.

Tapi sekarang sejak hampir dua bulan ni saya amalkan makan Vitamin C je. Mula-mula saya tengok orang dok jual pastu tengok la testimoni yang diorang share. Saya pun beli dan cuba sendiri. Mula-mula memang tak perasan sangat pun sebab kita ni tengok muka kita hari-hari kan jadi mana nak notice kalau ada perubahan pape. Tapi entah macam mana satu hari tu saya perasan kat cermin sisi kereta time tengah main cak ba dengan dakcik. Eh eyebag aku dah takde? Eh kulit muka aku dah sekata? Sumpah tak tipu ni. Pastu saya pun happy! Horeyyyyy!

Saya pun tak puas hati lagi dan terus cari apakah perubahan-perubahan lain yang ada. Saya perasan tumit kaki saya dah halus, licin dan lembut. Yang ni memang obvious gila. Saya memang amalkan pakai krim Cosway tapi macam lambat berkesan dan still ada kulit kasar tapi sejak makan Vitamin C ni dah takde rasa kasar walau sikit pun. Try gosok tumit kaki kat betis ke kat kaki sebelah lagi pun rasa halus dan takde rasa kulit mati tu lagi. Weeeeee.

Pastu sekarang ni entah macam mana saya TER jual pulak. Takdelah untung banyak pun tapi boleh lah untuk menambah pendapatan walaupun sedikit. Saya tetap bersyukur. Dalam kesulitan yang Kau berikan ni masih ada lagi pintu rezeki yang terbuka untuk aku dan Zara. Alhamdulillah.

Sape yang rasa nak cuba dan nak tanya pape tu bolehlah inbox saya kat facebook saya ye. Klik je Farz Farzara. Thank you!

Kalau tak tahu, baik diam.

Kita kalau tak tahu masalah orang kita jangan cakap macam kita tahu. Kita kalau tak tahu masalah orang kita jangan cakap ikut sedap kita. Kita kalau tak tahu masalah orang kita jangan fikir ikut suka kita. Kita kalau tak tahu masalah orang kita jangan buat anggapan melulu.

Ramai orang bertanya masa mula-mula saya buat keputusan untuk tinggalkan Zara kat kampung. Kenapa tak jaga sendiri? Kenapa tak cari pengasuh? Sanggup ke tinggal anak lama-lama? Tak rindu ke tak jumpa anak seminggu?

Soalan vangang apa kau tanya ni?

Sorry to say lah. Kalau aku takde masalah yang kronik aku takkan letak anak aku kat kampung. Kalau aku takde masalah yang membuatkan aku TERPAKSA, aku ulang lagi sekali TERPAKSA, aku TAK AKAN tinggal anak aku kat mak abah aku. Gedit?

Kau tak tahu macam mana seksanya aku menanggung rindu kat anak aku. Kau tak tahu berapa banyak air mata aku yang keluar selama hari ini kerana rindukan anak aku. Kau tak tahu macam mana bengkak nya mata aku setiap kali aku bangun tidur pagi Isnin. Kau tak tahu macam mana aku bermimpi setiap malam dapat hidup bersama dengan anak aku. Kau tak tahu macam mana terlukanya perasaan aku setiap kali nampak orang jalan-jalan dengan anak bila aku balik daripada kerja. Kau tak tahu macam mana sedih pilunya hati aku ni bila nampak orang hantar dan ambik anak kat umah pengasuh. Kau tak tahu macam mana sunyi sepinya hidup aku tanpa anak aku.

Kau tak tahu masalah orang.

So jangan mudah sangat nak menilai orang lain daripada segi luaran. Aku tak kuasa nak cerita kenapa aku letak dia kat kampung. Aku tak kuasa nak cerita semua tu atas permintaan mak abah aku sendiri. Kalau nak kata mak abah aku sendiri tak kisah, kenapa orang lain nak kisah? Itu cucu diorang. Bukan cucu betong yang aku jumpa dan kutip kat tepi jalan. 

Memang mak abah kita dah tua dan dah penat jaga kita masa kita kecik dulu. Tapi kau boleh fikir tak yang cucu / anak aku tuelah yang menghiburkan hati dorang selama hari ni? Kau pernah fikir tak yang kesunyian dorang bila berjauhan dengan anak-anak tu terubat dengan kehadiran anak aku Dhia Zara?

Kalau kau tak pernah fikir, just shut up. And chill.

Wednesday, November 21, 2012

Saya demam oi.

Dalam mempertaruhkan sebuah harga diri dan kesabaran, saya diberikan penyakit. Tapi takpe sebab penyakit itu penghapus dosa.

Kalau nak ikutkan dah lebih sebulan saya batuk. Zara dah sembuh pun saya masih lagi batuk. Seminggu dua yang lepas batuk saya macam nak sembuh tapi tetiba minggu lepas saya rasa lain macam je. Tekak mula perit, saya asyik bersin dan batuk saya makin kerap.

Arghhh confirm nak demam!

Suara di sana sini mengusik 'Zara nak dapat adik!'. Hohhh jangan. Jangan fikir sampai ke situ sebab saya sendiri tak tercapai akal nak fikir ke tahap tu. Banyak kali saya bagitahu, Zara anak tunggal. Bukan saja-saja nak cakap. Tapi entahlah saya suka cakap macam tu tapi dalam hati takde niat apa pun. Nak tutup mulut orang yang mengusik jelah kot. Lagipun dalam keadaan sekarang ni....... Mungkin tidak!

Memang saya rindukan momen masa mengandung. Saya cemburu bila tengok perut perempuan mengandung. Tapi terlalu banyak benda yang saya takutkan. Makanya itu lupakan saja.

Hari ini batuk dan selesema saya masih sama. Kepala berat dek kerana selesema makin teruk. Suara saya juga semakin seksi rasanya. Walaupun sengau. Badan pun masih lemah jap rasa hangat jap rasa sejuk. Tapi takpe sebab penyakit itu kan penghapus dosa. Tapi tetiba rasa macam risau sebab Zara pulak dah start selesema balik. Hadoiiiiiiiiiiiiii


Andainya.

Setiap kali saya view blog ni saya akan klik ke new post. Tapi lepas tu saya biar je kosong. Tak tahu apa yang nak diisi. Tak tahu apa yang nak dicerita.

Saya sedang melalui satu fasa kehidupan yang tiada kemajuan. Dimana segala yang berlaku adalah sama. Berulangnya sesuatu itu seperti tayangan cerita yang hanya mempunyai punat repeat pada pemainnya. Berulang, berulang, berulang dan berulang.

Kesabaran saya benar-benar diduga kali ini. Dalam mempertahankan hak saya, akhirnya saya juga yang dipersalahkan. Ah kau takkan pernah letih untuk mencari punca. Kau juga takkan pernah habis untuk mencari sebabnya.

Waktu dan ketika ini saya diuji dengan perasaan rindu yang maha hebat. Betapa saya rindukan masa silam. Masa silam yang penuh dengan tawa riang. Masa silam yang penuh dengan kemesraan. Masa silam yang penuh dengan kebahagiaan. Sukarkah untuk mengerti perasaan ini?

Zara dilahirkan untuk menjadi segala sumber kekuatan dan kesabaran. Dia menjadi satu sandaran kepada tingginya semangat saya untuk terus berjalan walaupun sendirian. 

Ya Allah, andai perasaan ini adalah petunjuk dariMu maka Kau berikanlah aku satu perubahan kehidupan yang lebih baik. Kerana aku sudah tidak mampu untuk menanggung ujianMu yang sama hampir setiap kalinya.

Wednesday, November 14, 2012

Menanti petunjukMu.

Berdiri sendirian di tengah jutaan manusia bukan sesuatu yang membahagiakan. Berjalan sendirian di waktu manusia berjalan berpasangan bukan juga sesuatu yang manis untuk dikenang.

Dalam hidup ini, aku selalu mengharapkan keajaiban berlaku walaupun aku hanya manusia biasa yang takkan pernah memiliki semua yang aku mahu. Aku bukan ahli silap mata. Andai ada yang mahu aku ubah, ianya adalah nasib. Nasib diri sendiri.

Dia mengurniakan aku satu amanah. Amanah yang perlu aku pikul dengan sepenuh hati. Amanah yang mesti aku pertanggungjawabkan dengan nyawa sendiri. Amanah yang tiada tukar ganti. Amanah yang tiada bandingan dalam dunia ini.

Tapi aku ini amanah siapa? Siapa yang bertanggungjawab ke atas diri aku? Siapa yang menjadikan aku satu amanah tapi akhirnya dibuang ke tepi? Adakah aku ini amanah yang tak terpikul? Adakah aku ini amanah yang tak sempurna di mata dia? Adakah aku ini amanah yang menyusahkan? Adakah aku ini amanah yang membebankan?

Ya Allah, aku hanya mahukan kekuatan dan kesabaran yang tinggi untuk segala ujian yang Kau kirimkan untuk diri ini. Andainya jalan itu yang harus aku pilih Kau berikanlah aku petunjuk. Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk dan hidayahMu Ya Allah. Bantulah aku Ya Rabbi.

Monday, October 22, 2012

Mari rajin lipat baju.

Saya tak suka lipat baju. Kenapa pasal lipat baju pun saya nak cerita? Haha suka hati.

Sumpah saya paling tak suka lipat baju. Rasa macam itu satu benda yang renyah sangat. Tapi bila dah kahwin dah ada anak kau rasa tak suka aku tu akan membawa kebahagiaan ke tak? Haha memang taklah!

Jadi untuk memastikan kerja melipat baju tu sentiasa berjalan dengan lancar dan rasa macam 'ehhh dah siap dah?' saya telah menemukan satu cara yang pada saya memang berkesan. Saya tak tahu pada orang lain sama je ke atau tak tapi pada saya memang rasa macam kejap je siap.

Bila kita lipat baju tu kan ada macam-macam jenis kan. Ada tuala, kain batik/pelikat, seluar, kemeja, short, t-shirt dan blablabla. Saya akan asingkan siap-siap ikut jenis tu. Waima t-shirt berkolar dan tidak pun saya akan asingkan jugak.

Lepas tu saya akan mulakan dengan jenis yang besar je dulu. Biasanya saya akan lipat seluar / kain dulu. Lepas tu tuala / napkin dakcik nayang mommy yang nomey nangat tu ke kalau ada. Lepas tu baru kemeja, t-shirt, short dan seterusnya. Yang 'kecik-kecik' tu last skali lah. Pengasingan tu jugak saya lakukan mengikut jantina baju tersebut. Contohnya baju dia, baju dia jelah. Baju saya tak geng dengan baju dia. Asingkan habis-habisan. Selain daripada memudahkan untuk membuat pengecaman itu baju siapa, mudah jugak untuk menyusun sebab dah asingkan siap-siap.

Sejak saya buat macam tu siyes saya tak terasa macam lambat je nak siap bila tiap kali lipat baju. Habis lipat seluar, lipat baju pulak, lepas tu lipat yang lain pulak. Lipat ikut kategori. Memang rasa cepat siap. Mula-mula bila kita asingkan tu nanti memanglah akan ada banyak longgokan kalau nak bandingkan bila baju tu semua dihimpun sekaligus tapi sebenarnya pengasingan tu akan lebih memudahkan kerja kita nanti.

Kalau tak caye nanti cuba buat. Kalau betul sila angguk kepala selepas kerja melipat baju tu selesai sambil memuji saya. Kalau rasa cara saya ni tak effective langsung sila geleng kepala sambil cakap 'ek eleh tak boleh pakai betul teori Farz ni..' (mak tak marah pun nakkkk..)

Sekian.

Hai blog walker!

Saya tersenyum sendiri bila melihat insan-insan yang keluar masuk daripada blog saya. Setiap entry yang mereka baca. Setiap entry yang mereka klik. Kadang-kadang saya akan klik entry tu jugak untuk tahu apa sebenarnya yang mereka baca sebab kebanyakannya entry yang dah lama. Saya sendiri dah lupa.

Memang diakui blog saya ni dulu banyak cerita sedih je. Entahlah. Hentaman jari jemari kat keyboard ni lagi memberikan saya satu kepuasan bila bercerita seorang diri mengadap skrin macam ni.

Saya jugak gelak bila tengok ramai sangat yang baca entry 'Aku Sebuah Tupperware'. Saya tak tahulah kenapa. Mungkin diorang google pasal tupperware kot pastu yang keluar entry blog saya pulak. Sorrylah kalau entry tu mengganggu pencarian sebenar korang. Haha.

Dan saya jugak boleh tengok location atau daripada negara mana blog walker yang singgah kat sini. Kalau setakat Malaysia tu biasalah. Tapi bila dah sampai Hong Kong, Uzbezkiztan, Zimbabwe, Hunan aku pun dah pelik dan musykil dah ni.

Lepas tu saya ada perasan sorang blog walker yang mesti akan datang boleh kata hari-hari lah kot. Dia dari Johor Bharu tapi saya tak tahu siapa. Haaaaa siapa kau hah? :P

Tak kisahlah sape-sape pun. Terima kasihlah sebab rajin sangat buang masa baca blog ntah pape ni. Jalan-jalan je kat lorong mana yang korang suka. Mak tak kisah pun nakkkk.

Durian Crepe


Ini namanya Durian Crepe. Masa mula-mula tengok sorang kawan ni update status teringin nak makan mende alah ni kat facebook saya biasa-biasa je. Apo bondo eh? Okay ignore je.

Lepas tu tetiba sorang cek adik yang saya selalu order kek kat dia pun upload gambar Durian Crepe tu. Rupanya dia pergi kelas buat mende alah ni dan esoknya terus bukak order tapi saya tak sempat nak beli dah habis. Kali kedua dia buat saya beli satu je sebab takut tak sedap. Saja lah nak try kot best ke. Lepas tu sumpah nyesal sebab beli satu je sebab kau memang bapak sedap gila! Saya kan suka makan durian.

Kali ketiga saya order lagi. Kakak pun sebok nak tumpang sekaki. Sekali 7 box saya order. Semua teringin bila saya upload gambar kat atas ni kat facebook. Haha padan muka. Tapi malangnya perebutan hak dan kuasa telah berlaku di rumah saya. Dia bukan orang yang sukakan sangat pastry ni kalau nak bandingkan dengan saya. Saya pantang nampak kedai kek. Saya pantang nampak roti sosej ke roti ada cheese ke kek dan kawan-kawan ke. Tapi dia boleh suka pulak crepe ni. Aduuu tak boleh nak makan sorang-sorang!

Semalam saya dapat lagi 4 box. Satu box je habis kat dia. Duhhh~

Lepas tu this coming Wednesday saya order lagi 20 box termasuk dengan order kakak saya, Diyana dan Fasha. Tamak tak tamak tak tamak tak. T________T

Orang mesti pelik apalah bendanya durian crepe ni. Apa yang saya tahu kulit dia tu adalah adunan 5 jenis tepung lepas tu inti dia cream custard dan isi durian. Sedap dimakan sejuk-sejuk dan beku pun boleh. Kalau beku macam makan eskem. First time saya makan hari tu apa yang saya boleh cakap. Heaven.

Saya berdoa semoga dia tak makan 2 box durian crepe kat umah tu.

Klik Garam dan Gula untuk Durian Crepe yang sangat heaven ni.

Zara tak sihat, mommy susah hati.

Isnin sememangnya hari yang membosankan. Bila terpaksa pergi kerja selepas bercuti di hujung minggu. Tapi hari Isnin ini bukan saja membosankan tapi sangat merisaukan.

Zara tak sihat. Bermula dengan selesema lepas tu batuk lepas tu suhu badan jap hangat jap okay. Puncanya bukan sebab saya tak pantang minum ais (eh?) atau pun terlebih makan Durian Crepe (uh?) tapi sebab berjangkit dengan budak lain kat rumah pengasuh. Baru 2 hari hantar tau. Arghhh kemon!

Tiga hari saya tak bekerja sebab nak jaga Zara. Saya sangat tak yakin nak menghantar Zara kat rumah pengasuh dan pergi bekerja dengan senang hati. Saya nekad nak cuti untuk pantau kesihatan dia. Kalau jadi pape pun biarlah depan mata saya. Lagipun kat rumah pengasuh tu bukan dia jaga Zara sorang. Ramai lagi yang dia nak bela so lebih baik saya tak ambik risiko macam tu.

Haih kadang rasa macam nak marah pun ada. Kalau saya jadi pengasuh saya akan bertegas dengan mak bapak budak-budak tu. Kalau anak diorang tak sihat je tolonglah berhenti hantar anak tu kejap. Mak bapak tu tak boleh ke berkorban masa amik cuti 2-3 hari untuk jaga anak. Sebab yang paling utama adalah saya tanak virus tu merebak dan habis budak lain sume kena. Macam yang jadi kat Zara ni, masa mula-mula saya hantar training tu cuma ada sorang je budak dan yang sorang tu lah yang pembawa virus. Yang lain habis sume tak datang sebab dah berjangkit. Tak sampai 3 hari Zara pulak yang kena. Takde perasaan ke kau tengok anak kau hingus meleleh bersepah sana sini lepas tu habis budak yang lain pun sume sakit? Tiap kali terserempak dengan mak budak tu saya rasa macam nak stalait je dahi dia. Grrrrr.

Hari ni saya terpaksa pasrah dan redha hantar jugak Zara kat rumah pengasuh. Takkan saya nak cuti memanjang walaupun sebenarnya saya memang suka pun. Berkali-kali saya pesan kat kakak tu tolong call saya immediately kalau ada pape. Macam mana saya tak risau. Setiap kali susu dia mesti akan batuk dan batuk dan batuk macam tekak dia tu ada sekumpulan nyamuk dah gigit pastu jadi gatal merenyam pastu dia batuk lagi sampai dia muntah pastu nangis je. Memang kahak akak keluar tapi sape yang sampai hati tengok dia macam tu? Lebih 5 pasang baju saya bekalkan hari ni sebab takut dia asyik muntah je. 

Memang aku balik terus lah kalau dia tak okay gak hari ni.

Tuesday, October 16, 2012

Zara in the house.

Dah dua hari. Selama dua hari Zara dijaga oleh pengasuh kat rumah saya. Semalam saya tengok dia okay je. Dia yang saya nampak saat pintu rumah pengasuh dibuka kelihatan sangat wangi! Walaupun bedak bercapuk kat muka. Tapi saya tahu dia wangi.

Seminggu yang lepas mak ikut saya dok kat Putrajaya. Tinggallah Eqin sorang-sorang gigirl kat kampung. Saya suruh ponteng dia tak nak. Memang dia malang sebab ada kakak yang asyik suh dia ponteng sekolah.

Isnin dan Selasa saya kerja tapi Kursus Microsoft Powerpoint kat BTM. Tapi Rabu, Khamis dan Jumaat saya cuti. Rabu tu bawak mak jalan-jalan kat Alamanda. Khamis dan Jumaat pulak saya training Zara hantar kat rumah pengasuh. Saya dok rumah dan standby kalau diperlukan.

Hari pertama training hampir gagal pada mulanya sebab dia menangis pagi tu. Tapi saya berjaya mengaburi mata Zara dengan sogokkan dengan segala mainan yang dia ada. Pukul 10.00 pagi dapat sms pengasuh bagitahu dia menangis. Sekali lagi saya berjaya pujuk dengan modus operandi yang sama. Lebih kurang pukul 2.00 lebih saya ambik sebab stok susu dah habis.

Hari kedua pun sama jugak. Dia menangis pagi tu. Mungkin sebab terkejut tengok muka pengasuh tak secomel mommy. Saya bagi mainan, dia leka. Saya terus lari keluar pintu dan sampailah ke petang lebih kurang pukul 3.00 lebih baru saya ambik. Sebelum ambik tu saya cuma tidur dan tidur.

Tak susah nak mengasuh Zara. Sogokkan dia dengan mainan dan cepat-cepat main cak ba. Lepas tu kalau tunjukkan dia kawan dan budak-budak yang ramai tu confirm dia akan terus tersengih-sengih bajet cun. Zara sukakan budak-budak. Mungkin dia rasa 'Eh-eh ramainya kawan!' sambil tertoleh-toleh tengokkan diorang. Walhal diorang tu tak heran pun dengan Zara. (-___-") Kesian Zara syok sendiri.

Sekarang dah nak pukul 4.00 petang. Tak sabar nak balik nak jumpa dia. Saya harap sangat makcik tu akan jaga Zara baik-baik macam mana mak saya jaga Zara dengan penuh kasih sayang. Heaven rasanya bila akhirnya Zara tinggal jugak dengan saya. Lovessssss.


Apa lagi?

Tahu tak macam mana rasanya bila ada orang khianat kat kita?
Rasa macam nak sepak orang tu kan?

Aku percaya kalau lah membunuh orang tu bukan satu benda yang haram.
Dah ramai manusia yang mati. Semua kena bunuh.

Sesungguhnya manusia ini adalah sebaik-baik kejadian yang telah Allah ciptakan.
Diciptakan kita bersama dengan akal dan fikiran.
Tapi kalau kau tak guna langsung akal yang Allah dah bagi tu aku nak panggil kau apa?
Haiwan je yang takde akal kan?

Aku pelik, hairan sampai ke hari ini.
Kenapa kau susah sangat nak berubah?

Apa sebenarnya yang kau cari dalam hidup ini?
Apa lagi kesempurnaan yang kau mahukan?

Seletih aku menghitung waktu melihat segalanya berubah.
Maafkan aku kiranya bila detik itu sampai aku sudah bosan.
Dan beralih arah.


Tuesday, October 2, 2012

Dah sampai masanya.

Sejak pindah dah berapa kali dia berbunyi. Dia kata nak ambik Zara dok sekali. Tapi memandangkan masa tu keadaan masih belum mengizinkan maka hasrat tu terpaksa dipendam dulu.

Tapi sekarang rasanya masalah tu dah takde. Rumah dah siap kemas, selesa dan aman damai. Persekitaran pun bersih dan okay. Sebenarnya saya sendiri pernah cakap nanti bila dah pindah rumah barulah boleh ambik Zara atas faktor-faktor macam yang saya cakap tadi.

Minggu lepas dia berbunyi lagi. Dia nak kami cari pengasuh cepat sebab macam dah tak sanggup nak jauh dengan Zara. Dia nak tengok Zara membesar depan mata pulak. Dia cakap tiap pagi kadang-kadang tu selalu terserempak dengan orang yang hantar anak pegi rumah pengasuh dan keadaan tu buat hati terasa, tersentuh, terdetik. Kalau orang lain boleh jaga kenapa kami tak boleh?

Percayalah, saya dah lama rasa macam tu. Rasa macam nak pergi kat kakak-kakak tu dan cakap 'Kak, boleh tak saya tumpang dukung anak akak kejap sebab saya rindu anak saya kat kampung..'

Dah sampai masanya untuk kami ambik alih semula tanggungjawab ni. Sampai bila nak susahkan mak dan abah. Lepas ni mak boleh lah pergi surau tiap-tiap malam, pergi mengaji kat balai raya, pergi pasar tanpa perlu fikirkan macam mana nak bawak Zara. Kembali macam sebelum ni.

Hanya Allah saja yang tahu macam mana beratnya hati saya ni. Susah betul la kalau jadi manusia yang sensitif dan emo ni. Terasa macam bersalah sangat nak pisahkan mak abah dengan Zara. Tapi saya kena buat macam tu. Zara anak saya dan dah sampai masanya untuk saya pikul tanggungjawab ni walau susah macam mana sekali pun. Belum kira lagi saya risaukan entah macam mana dia kat rumah orang tu nanti. Okay ke tak, terjaga ke tak. Kat kampung takde siapa pun yang berkira nak jaga Zara. Tiap-tiap pagi dan petang ada je yang rajin bawak Zara jalan-jalan naik motor. Dia takkan duduk je dalam rumah dalam sehari tu. Mak dan abah jaga Zara dengan cukup sempurna. Diorang tatang Zara macam minyak yang penuh dan saya percaya kasih sayang diorang pada Zara lebih lagi daripada diorang sayangkan saya. Mengada-ngada macam mana pun Zara, mak dan abah sabar je layan karenah dan ragam dia. Menangis lah macam mana pun, diorang akan pujuk dan manjakan Zara sehabis daya. Kat mana lagi saya nak cari pengganti macam tu?

Susahnya hati ni Ya Allah. Saya perlu kuatkan hati dan semangat untuk semua ni. Saya kena tabah.

Amani, Kak Zura, Amsyar, Emak dan Zara

Bebel ape ntah.

Sebulan sudah kami berpindah ke Putrajaya. Segala-galanya dah pun lengkap dan sempurna. Balik kerja je hati rasa seronok bila tengok segala furniture dah ada dan macam yang saya nak. Cuma hati terasa kosong dan sunyi bila buka pintu tiada siapa yang menunggu. Masuk rumah dok depan tv pastu menung. Pastu tengok keliling. Sunyi sepi.

Cuba bayangkan kalau ada Dhia Zara. HEAVEN. Wuuu wuuu wuuu

Ruang tamu, bilik tidur, bilik tamu, bilik Zara, stor dan dapur semua dah siap kemas. Segala barang, pinggan mangkuk, baju yang ada dah siap disusun kemas dalam kabinet dapur dan almari. Lega macam orang athma baru dapat sedut inhaler. Phewwww

Saya rindu nak memasak sebenarnya. Tapi takdelah rindu sangat pun. Dah sebulan pindah tapi masih belum berpeluang lagi nak memasak macam sebelum ni. Semua sebab tong gas bocor. Ingatkan kepala gas yang rosak tapi bila dah beli baru rupanya baru dapat detect tong gas tu yang bocor. Lagipun biarlah rumah dah betul-betul siap kemas, barang dah tahu letak kat mana barulah saya nak masak.

Lepas ni kena bukak balik koleksi resipi saya. Duhhh~

Monday, October 1, 2012

Nasib aku sehelai baju.

Satu perkara yang mesti berlaku bila kita pindah rumah adalah kita akan terjumpa balik harta benda yang lama-lama tu masa tengah kemas. Betul sangat betul.

Alkisahnya terjumpa banyak lah baju, t-shirt, blouse dan blablabla masa tengah kemas hari tu. Bila nampak dah banyak tu teruslah bungkus untuk basuh sebab dah lama sangat terperap dalam plastik so nanti takut ada yang tergaru-garu macam nenek tua tiga orang dalam filem Laksamana Doremi.

Semalam tengok semuanya dah siap basuh dan lipat elok oleh diri saya sendiri. Bila nak balik Putrajaya tu beranganlah kan nak pakai baju pink long sleeve tu. Tak sampai satu saat pakai saya rasa macam nak meraung sebab kenapa saya rasa macam sarung nangka?!! Pfftttttttttttttttt

Saya termenung depan cermin sambil berfikir. Agaknya sebab baju ni dah lama tak pakai pastu baru lepas basuh so dia macam kecutlah kan? Kan? Kan? T________T

Saya terbayangkan masa saya pakai baju ni 2-3 tahun lepas. Longgar je kat semua bahagian. Takde langsung part yang kutat mahupun menonjolkan lemak yang ada. Kalau baju yang longgar macam tu pun dah kutat macam mana dengan baju-baju yang lain. Malangnya nasib.

Sampai ke waktu ini saya masih tak puas hati. Gemuk sangatkah aku ini? Berat saya tetap sama macam masa bujang dulu. 49-50kg sahaja even masa mengandung pun saya tak cecah langsung ke 60kg. Tapi kenapa baju tu macam sesak nafas sangat bila dok kat badan saya?

Jadi apakah masalah sebenar baju tersebut ye?

Nampak tak dulu saya bergembira je pakai baju pink bertudung pelangi. Tapi kenapa sekarang tidak lagi?

Friday, September 28, 2012

Pok amai-amai.

Rutin setiap pagi saya sesudah sampai ofis adalah call kampung! Saya nak tahu Zara tengah buat apa, dah bangun ke belum, dah mandi ke belum, dah susu ke belum.

Biasanya bila saya call mak ngan Zara mesti tengah tengok tv rancangan Tanyalah Ustaz pastu sambung pulak dengan Pesan Atuk. Mak memang suka bagi Zara tengok rancangan keagamaan macam tu. Mak bagi dia dengar orang mengaji, azan dan sebagainya. Even masa mak solat Maghrib ke kadang-kadang tu Zara mesti akan dok kat sebelah guling-guling sambil main. Satu pendedahan yang sangat suci untuk budak kenit macam Zara yang baru nak mengenal dunia dan persekitaran, baru nak adapt dengan keadaan sekeliling, baru nak belajar malah cepat belajar dengan apa yang dia nampak.

Pagi tadi macam biasalah saya akan call untuk tanya Zara. Mak cerita malam tadi Zara bangun menyusu pukul 1 pagi. Selalunya lepas nyusu dia mesti akan tidur balik. Tapi malam tadi tak. Habis je nyusu dia terus campak botol tu dan tepuk tangan pok amai-amai tak berhenti sampai pukul 3 pagi. Dengan kaki-kaki dia sekali ikut bertepuk. Just imagine 2 jam non stop dan mak tension! Hahaha. Mak cakap mak tak layan pun. Mak biarkan je dalam gelap tu sebab ingatkan dia akan penat dan tidur balik tapi dia tetap dok pok amai-amai tak benti. Mak cakap sekarang ni musim dia asyik nak tepuk tangan je.

Akhirnya mak give up dan bawak Zara tidur luar dengan abah. Sudahnya semua orang tidur kat luar hanya kerana Zara. Bagusnyaaaaa. Anak sapelah tu!

Zara, tak baiklah buli nenek ngan atuk. T_____T

Thursday, September 27, 2012

Momen dalam perut.


Saya rindukan detik-detik ini. Saya rindukan saat-saat itu. Waktu itu kalau saya seorang sekali pun saya tak pernah berasa seperti sendirian. Saya ada peneman yang setia. Saya ada dia yang bagaikan mengerti dan memahami setiap rasa dan perasaan yang saya ada. Dia yang sentiasa mendengar segala bisikan hati dan tangisan jiwa.

Saya rindukan detik ketika Zara masih di dalam perut. Benar kata orang, usai bersalin kita pasti akan merindukan saat-saat sewaktu mengandung. Memang betul. Momen sepanjang 9 bulan tu terlalu indah untuk dikenang. Terlalu berharga untuk dilupakan. Setiap kesakitan dan kegembiraan yang dilalui sepanjang tempoh itu tak pernah berganjak daripada ingatan saya.

Zara, mummy rindu Zara. Rindu sangat. Pedih sungguh rasanya.

(-____-)


Mungkin cinta aku tak seagung cinta Nabi Muhammad pada Siti Khadijah. Tak sehebat cinta Zulaikha pada Nabi Yusuf. Tapi apa yang aku tahu, aku perlukan kamu.

Wednesday, September 26, 2012

Oh makcik cleaner.

Ini bukan satu rungutan. Tapi satu luahan perasaan.

Hari-hari makcik cleaner akan datang setiap pagi untuk amik tong sampah saya dan buang isinya. Hari-hari juga makcik cleaner akan datang lebih kurang pada jam 2.30 petang untuk cek semula tong sampah saya sambil membawa kertas untuk saya tanda / tick dan kemudian tandatangan dan kena cop. Kalau saya tak cop nanti dia akan tanya 'Cop?'. Huhhhhhhh

Just imagine betapa boringnya saya buat benda yang sama hari-hari. Memanglah kerja saya senang je. Ambik borang tu pastu tinggal tanda je kat Sangat Memuaskan atau Memuaskan atau Tidak Memuaskan. Dan hari-hari juga saya akan tick kat Memuaskan. Kotak nak tick tu ada banyak daripada atas sampai bawah. Dahla tu ada dua mukasurat plak tu. Blerghhhhh

Saya tak faham perlu ke hari-hari ada komen? Dulu saya komen suh lap meja, lap habuk, lap itu lap ini takde pun diorang buat. Buat 2-3 hari je pastu dah takde. Tak boleh ke dia buat conclusion tu untuk seminggu terus pada hari Jumaat? Dahlah bangunan ni ada dekat 40 tingkat. Lepastu hari-hari kena buat borang soal selidik. Membazir betul kan.

Makcik cleaner, saya dah boring sangat sebenarnya nak tick borang makcik tu. Tolonglah faham. Sobssssss

Jangan sampai aku tahu.

Jangan sampai aku tahu,
Memang matilah kau.

Jangan sampai aku tahu,
Memang tak selamatlah hidup kau.

Jangan sampai aku tahu,
Memang terbaliklah dunia ini.

Jangan sampai aku tahu,
Memang selamatlah aku maki.

Jangan sampai aku tahu,
Memang muka kau aku bagi kaki.

Jangan sampai aku tahu,
Memang aku tak pandang belakang lagi.

Babai.

Daripada dulu masa saya bujang bila saya bercinta dan putus saya tak suka nak berkawan dengan mereka-mereka itu. Sebab pada saya bila dah putus tu dahlah. Aphal nak jadi kawan plaks? Sounds so kerek kan? Eheh.

Tapi entahlah sebab saya memang takde rasa macam nak kawan dengan mereka-mereka itu. Sebab saya percaya dengan kata-kata bestfriend boleh jadi boyfriend tapi ex boyfriend susah nak jadi bestfriend. Kalau ada memang saya salute sebab diorang boleh buang segala perasaan yang ada dan selambakan muka bila berhadapan dengan ex tu macam orang buta, tuli dan bisu. Kan? Kan? Kan? Plus kita pun dah kahwin dan macam tak manis sangatlah kot sebenarnya untuk kita nak baik sangat dengan mereka-mereka itu. Jadi kawan tak, jadi musuh pun tak.

Susah bila jadi orang yang pendendam ni. Lagi-lagi kalau hati lebih banyak sakit daripada happy masa tu. Macam mana nak jadi just friend apa lagi bestfriend? Dalam fb saya sendiri takde mereka-mereka itu. Ada tu adalah tapi biasa-biasa je dan kita pun memang tak bertegur. Masing-masing dah ada hidup sendiri. So biarkan saja dan tak perlulah kita ganggu. What i mean is mereka-mereka ni type of yang matang dan boleh berfikir lah kan. Yang rasa okay tak payahlah kita nak delete mereka itu kalau mereka tak kacau pun hidup kita. Unless yang memang nak cari pasal macam kau best memang babai la dah selamat aku unfriend.

Yang macam tak best tu kalau kita boleh jadi kawan dan tak pernah ada masalah dengan dia then tetiba dia remove kita. Pastu kita jd macam 'Eh aku ada salah pape ke?' I dun care at all kalau dia kawin pun tak jemput. Kalau dia jemput pun saya memang TAK NAK datang. Saya kan pendendam. Haha. Cuma saya rasa terkilan sebab before that kita okay je. Boleh contact and gurau-gurau macam kawan. Boleh sembang like nothing happen. Then tetibe aku kena remove pastu kau senyap sebab rupanya kau nak kawin dan macam kau takut sangat aku bukak segala rahsia dengan wife kau. So the conclusion is macam yang kawan saya cakap 'dia takut bini'. Saya kena delete tapi ex yang lain takde plak dia remove. Nampak sangat. But i'm okay. Kita ingat dia tergolong dalam orang yang matang dan boleh fikirlah kan. Rupanya macam budak-budak je.

Sorry to say la. I dun respect u 'man'. Kalau nak buang, buang daripada awal. Bukan dah baik dah boleh jadi kawan pastu tetiba nak buat musuh. Agak-agak best ke ada musuh instead of friend? What the fish.

Jom kita perabih duit kat IKEA.

Minggu lepas saya ternampak sorang kawan ni post gambar lampu IKEA. Haha kalau kau baca blog aku ni kau mesti tau kau sape. Tengok je gambar tu pastu tetiba terfikir.

Dengan pantas saya snap gambar dan bbm kat dia besertakan caption 'Jom pegi IKEA!'. Jawapan yang diterima cuma 'Okay'. Okay takpe saya tanak harap sangat pun sebab since dah pindah Putrajaya semua tempat kitorang rasa macam jauh sangat nak pergi. Sume tempat kena lalu highway. Sume tempat kena lalu tol. Sobsssss

Tak sangka plak rupanya dia memang betul punya okay. Sabtu lepas kitorang pun pergi. Arghhh ramainya orang. Takkan sume ni nak beli lampu tu gak kot? Niat kita cuma nak beli lampu je okay. Lampu sahaja!

Tapi sebelum sampai lampu tu dah terambik lampu tidur warna merah dua. Terambik lagi cawan warna warni. Sampailah jumpa lampu yang kita nak tu. RM35 je satu jadi kita ambik dua. Pastu terambik plak jam dinding kaler merah. Pastu ambik plak frame gambar. Pastu ambik plak tong sampah kaler merah. Eh terambik plak gambar dinding. Pastu ambik plak bunga kecik nak buh kat toilet pastu ambik lagi pasu nak buh bunga tadi tu. Pastu ada lagi sebenarnya tapi saya dah lupa. Hehe.

Nasib baik fikir nak jimat sikit. Kalau tak abis saya angkut semua yang saya nampak. Tu pun nak ambik lagi tapi dia tahan. Suh sabar sebab nanti dia plan nak pergi lagi. Haaaaaa suka!

Banyak lagik yang saya nampak, jeling dan mahu tapi simpan je dulu. Nanti kita habiskan duit lagi. Seronok nak hias rumah kali ni. Black, white and red. Ohh la la.

Tuesday, September 25, 2012

Volks Burger, Putrajaya

Pernah dengar Volks Burger tak? Kalau orang yang biasa dengan area Presint 15, Putrajaya mesti familiar dengan burger ni.

Saya dah cuba google tadi tapi memang tak jumpa samada gambar atau apa saja entry pasal burger ni. Burger ni memang best tapi tu pada saya lah. Tapi saya rasa pada orang lain pun best gak sebab saya tak pernah tengok kedai dia tu takde orang yang tunggu. Pastu ramai plak tu.

Apa yang istimewanya kedai dia ni kecik je sebab share dengan orang jual kepok lekor kat sebelah. Pastu dia design kedai dia dengan buh kepala kereta volks tu kat depan kedai. Bukan lah dia potong kereta tu ke atau curik kat kedai potong ke pastu buh kat situ tapi hari tu dia cakap diorang buat sendiri pakai fiber ke apa ntah pastu diorang cat cantik-cantik jadikan hiasan.

Volks burger ni ada jual burger biasa macam yang kita selalu makan tu. Tapi dia jual jugak burger homemade. Yang homemade tu memang tebal dan besar. Pastu sedap! Harga untuk homemade pun sedap untuk dilihat sambil menggaru kepala kalau dalam poket cuma ada RM5.00 sebab memang tak cukup nak bayar. Oleh itu beli saja burger yang biasa sebab harga dia cuma RM2.50 dan boleh jadi RM3.50 sebab saya suka makan cheese so kena tambah singgit.

Mula-mula pindah sini kitorang jalan-jalan dan explore apa yang ada tu yang nampak kedai ni. Pastu saja lah beli nak try tengok sedap ke tak. Sekali mula-mula makan tu eh sedapnya sehingga menggigit pastik burger dan macam biasalah ayat kami 'Okay boleh repeat lagik!'. Itu maknanya burger tersebut LULUS ujian rasa daripada juri Farz dan Alif. Sekian.

Errr takde komisen pape ke tolong promote burger ni?

Nanti bila-bila free saya nak curik ambik gambar kedai tu pastu buh kat sini.

Re-edit :


Taraaaa! Inilah Volks Burger tu!

Friday, September 21, 2012

Setahun sudah.

Dah setahun lebih berlalu. Pemergian dia masih saya rasakan. Sahabat itu.

Selalunya saya akan terasa kehilangan dan rindu pada dia bila waktu saya memerlukan seseorang untuk bercerita tapi takde sorang pun yang ada. Bila detik tu sampai cuma air mata je yang mampu saya luahkan sebagai ganti.

Saya mahu pendengar yang setia mendengar bila saya bercerita. Saya mahu kawan yang menyebelahi saya bila saya betul tapi tetap akan menegur jika saya benar-benar salah. Saya mahu kawan yang sentiasa berada di sisi saya walaupun panggilan saya di waktu dia sudah tidur apa lagi di waktu subuh hari hanya untuk menemani saya yang mengantuk bila tengah memandu. Saya mahu kawan yang sentiasa bersama saya di waktu saya menangis atau ketawa.

Sayang, saya dah tak punya kawan seperti itu sejak dia pergi meninggalkan saya. Selama itu juga terlalu banyak cerita dan kepedihan yang saya simpan sendiri. Menjadikan barah dalam hati ini bagaikan tiada ubatnya walau sekadar penahan sakit. Tiada lagi.

Saya benar-benar rindukan dia. Suara dan tawa dia masih terngiang-ngiang di telinga ini.

An, aku rindu sangat dengan kau. Aku dah takde tempat nak cerita nak gosip lagi. Sekarang ni aku jadi stalker sorang-sorang je dan semuanya aku simpan sendiri.

Ofis macam param jadu.

Tak habis-habis lagi isu pasal nak caras tempat kerja saya. Fed up kau tau tak?

Saya tak tahulah apa yang budak tu hadap sangat nak masuk ofis saya ni. Sampai nak ampu sana sini, pujuk orang sana sini supaya dapat masuk sini dan tendang saya keluar pergi ganti tempat dia. Perlu ke?

Mula-mula saya memang angin. Pastu saya marah. Pastu memang saya naik darah. Saya ingatkan dah takde lagi cerita pasal ni rupanya dia masih tak putus asa. Fine lah kalau kau terhegeh-hegeh sangat nak ambik tempat aku ni kan. Tapi tak perlu lah nak cucuk orang, tak perlulah nak hasut orang, tak perlulah nak buruk-burukkan orang.

Bos tak suka saya? Perlu ke saya kisah? Saya berada di sini bukan kerana dia. Saya diberi gaji bukan kerana dia. Saya dapat kerja ni bukan kerana dia. Rezeki saya bukan kat tangan dia. Desas desus ni bukan pertama kali masuk dalam telinga ni tapi takpelah saya tak kisah pun. Tapi kisahlah jugak sebenarnya. Kau nak benci dengan aku kau rasa orang-orang bawah kau suka sangat ke dengan kau? Kau rasa cara kau mengurus dan mentadbir ofis ni betul sangat ke?

Kemonlah. Kau pun macam lalang. Tinggal aku tak sembur racun rumpai je lagi.

Memang saya protes! Kalau disiplin dan soal kerja saya yang dipertikaikan, mehlah sini datang bersemuka dengan saya dan tanya apa masalah saya. Bukan nak judge saya ikut suka pastu main cakap belakang pastu ada hati nak tendang saya keluar dari sini tanpa beri saya peluang untuk menjelaskan keadaan atau apa saja persoalan. Ingat saya nak diam je ke? Kalau tak tahu tanya dan kalau nak tahu pun tanya jelah. Saya boleh jawab. Takde hal. Menyampah plak dengan opis param jadu ni.

Aku tumbuk muka kau nanti. Eh?

Shopping!

Klik sana klik sini tetiba saya terjumpa satu website online shopping ni. What is this?! Kau tahu apa akibatnya? Kau tahu tak? Hahh?!

I'm drooling. Air liur menitik tup tup tup. (Kau tak payah nak imagine sangat okay)

Eh saya tak sengaja. Betul saya tak sengaja. Saya tak sengaja boleh terjumpa website tu. Satu hari saya mengadap tanpa jemu. Kejap lompat kat Accessories, kejap lompat kat Dresses, pastu lompat lagi kat Tops, pastu lompat kat Pants tapi yang paling lama dok kat Footwear.

Actually website ni bukan jenis yg jual benda baru saja ataupun website yang jual their own product macam ThePoplook tu. Tapi ni lebih kepada kita register as a member then kita jual stuff yang kita nak let go. Tapi tak semestinya semuanya tu benda yang terpakai. Ada jugak orang yang jual something yang dia beli tapi salah size, beli tapi tak pakai, beli pastu menyesal sebab ada design dan kaler yang lagi cantek and so on. So kena pandai carilah lagipun diorang memang attach picture for every stuff. Enjoy tau sebab rasa macam sedang berada di tengah-tengah jualan lelong. So u have to grab it fast otherwise u akan ngences sebab orang lain dah beli dulu. Sebab saya dah pernah frust bila barang yang saya nak dah ada orang beli. Saya lambat 5 minit je lalu saya pun ngences. Kau tahu apa itu ngences? Kau google lah sendirik.

Pastu saya tetiba dah terbeli dua kasut. TERbeli ye kawan-kawan. TAK SENGAJA. Satu dia jual sebab bila sampai rumah tetiba kasut tu terbesar pulak. So it was trying dalam rumah je. Okay la tu kan plus masa barang tu sampai pun dia bagi dengan kotak original termasuk dengan segala span, plastik, harga semua ada. Yang second one pulak dia baru pakai 2 kali tapi still brand new. Macam tak pakai pun ada. Ah sukanya hatiku ini membeli belah tanpa pengetahuan dia. Tapi aku rasa macam berdosa je. Okay lagi 2-3 minggu ke baru aku bukak cerita ngaku salah mintak maaf. Tihtihtih.

Adalah diingatkan kalau nak beli kat website ni u have to trust and pasrah. Kena percaya yang barang tu semua okay based on gambar tu. Then kena pasrah lah kan. Nasiblah kalau tak kena tipu. Kena pandai survey and deal. Jom shopping! Klik sini.


Thursday, September 20, 2012

Kdg2 happy kdg2 tak.

Saya happy sebab saya dah duduk rumah yang sangat besar dan selesa. Saya happy sebab dah duduk rumah yang dekat dengan tempat kerja. Dinding kaler putih krim. Bilik air ada dua. Ruang tamu besar boleh guling-guling tanpa henti daripada pintu rumah masuk bilik tidur sambung ke stor patah balik masuk dapur dan berhenti semula kat ruang tamu.

Saya tak sabar nak tunggu langsir baru siap. Saya tak sabar nak tunggu perabot sampai. Semuanya saya tak sabar. Ah sonoknya! Sonoknya! Sonoknya!

Saya happy sangat. Betul saya happy. Tapi kadang-kadang mood happy tu tercalar dengan keadaan yang tak terduga. Contohnya saya rindukan anak saya. Kan best kalau dia ada kat sini dok sekali. Pastu kalau tetiba ada angin ribut guruh berdentum petir menyambar kilat memancar tapi dalam rumah. Haaa misteri kan kan kan?

Apa yang mampu saya katakan. Hargailah apa yang kita ada hari ini. Hidup kita dah makin selesa. Hidup kita dah sempurna. Di mata saya takde apa lagi yang saya nak cari. Segalanya sempurna dan indah. Cuma sikap yang ada perlu dibuang. Bukan diubah tapi mesti dibuang serta merta. Bukan untuk saya saja. Tapi juga untuk Dhia Zara. Untuk masa depan. Biarlah kesempurnaan ini terus kekal begini.

Saya tahu Allah mendengar setiap doa dan keluh kesah saya.

Ibu-ibu.

Tahu tak macam mana perasaannya bila kita tak mampu nak memberikan sesuatu pada anak? Hmmm ataupun masih mampu tapi tak berapa nak mencukupi. Gedit or not?

Sape yang tak tahu bahawasanya Zara masih fully bf sampai sekarang. Tapi keadaan dia yang dah makin membesar telah membuatkan saya rasa macam sedang cuba untuk berlari laju di tengah sawah yang dipenuhi lumpur di sana sini. Susah kan? Susah kan? Susah kan?

Dalam sehari saya cuma mampu menyediakan lebih kurang 30oz tapi kehendak budak kecik yang bajet hot tu dah melebihi 40oz. Katakan sekarang bagaimana saya nak kejar ketapi laju dakcik tu hah?!

Puas saya memikirkan apa saja cara untuk menslowkan ketapi dia. Saya cuba bagi dia formula milk tapi akalnya terlalu bijak. Dia reject terus. Dia kunyah-kunyah puting botol tu sambil tolak dengan lidah ke kananlah ahai ke kirilah ahai. Pastu susu tu dia kuarkan lalu tepi meleleh je. Okay thanx Zara!

Cuba pulak bagi makan nak kasik dia kenyang so that boleh reduce kasik susu la kan. Tapi dia tutup mulut dia serapat-rapatnya. Dia kemam bibir dia. Kalau dapat masukkan pun dia luahkan balik. Sambil sembur-sembur air liur. Can u just imagine how this kenit buat kita rasa macam nak tampo-tampo muka dia?

Apa lagi? Apa lagi? Apa lagi? Saya terpaksa merelakan hati ini untuk mencari ibu susuan untuk Zara. Saya niat cuma untuk sementara sahaja supaya dalam masa yang sama saya dapat kejar balik stok susu mengikut keperluan Zara. Saya nak pulun balik buat stok. Selepas diizinkan oleh dia dan suami ibu susuan tu, maka dengan rasminya Zara kini sudah ada 2 orang ibu susuan. Alhamdulillah dan syukur sangat. Mungkin ada orang yang macam pelik atau lagi kejam dia rasa macam geli kan. Tapi saya tak boleh pentingkan diri sendiri. Zara budak kecik bukan dah tua macam saya, kau, kau dan kau. Kalau tak suka nasi boleh makan pizza. Kalau tak suka pizza boleh makan mee goreng. Saya kena ikut kehendak Zara dan Zara cuma boleh terima susu badan sahaja. Jadi saya tak peduli apa orang nak cakap.

Its okay Zara. Mummy will always try the best for you bebeh!

Jom pergi Courts Mammoth.

Pada satu hari sewaktu dalam perjalanan pulang ke kampung saya melalui jalan Kuala Selangor. Saya ternampak Courts Mammoth di sebelah kiri saya. Tetiba saya cakap dgn dia. 'U nak tau satu cite tak?'

Dulu masa saya kecik saya tak tahu apa itu shopping complex. Jenis yang macam mana atau apa yang ada. Sumpah saya memang tak tahu. Saya orang kampung. Satu hari tu saya ternampak Courts Mammoth ni baru bukak kat Kuala Selangor tu. Saya rasa macam excited semacam. Bila saya pergi sekolah saya cakap dgn sorang kawan saya ni. Berkatalah saya dengan penuh rasa confident. 'Weh nnt bila kita ada masa kita pegi jln2 kat Courts Mammoth nak tak?' Pastu kawan saya pun cakap 'Boleh jugak..tapi kat situ ada apa?' Saya pun jawab 'Aku pun tak tahu..nnt kita pegila tgk..'

Okay fine. Bila tingat balik sekarang ni saya terasa macam betapa vangangnya diriku. T_____T

Saya tak tahulah oi! Saya tak tahu pun Courts Mammoth tu tempat nak beli perabot dan kawan-kawan beliau yang sepesen dengannya. Rasa macam nak nyuruk kat belakang pintu kot kalau ingat balik. Ahhh vuduhnya aku ni!

Sekian.

Wednesday, August 29, 2012

Alhamdulillah.

Alhamdulillah saya anggap ini adalah rezeki Zara. Rezeki bulan Ramadhan. Selepas setahun lebih saya menunggu akhirnya saya dah pun ditawarkan kuarters di Putrajaya. Syukur sangat rasanya.

Tapi keadaan agak kelam kabut sebab tawaran tu datang masa bulan puasa. Dengan deposit rumah, nak raya, road tax kereta dah 4 hari mati tapi kami masih berjalan-jalan dengan selambanya sebab takde sorang pun yang sedar. Lepas tu tambah lagi dengan servis kereta dan tukar tayar kereta sebab memang dah botak sangat. Then suddenly wiring kereta pulak problem sampai hon tak bunyi, wiper tak gerak, signal tak hidup. Lagi teruk masa raya keempat tu nak start enjin kereta pun tak boleh sampai kena tolak je. Memang rasa tension sangat lah. Semuanya melibatkan duit!

Boleh bayangkan tak macam mana tensionnya kitorang? Sedih pun ada. Raya tu memang happy sebab ada Zara tapi belakang tabirnya rasa macam tak sambut raya pun takpe tau. Sekarang ni masa untuk pindah rumah pulak. Barang dah kemas sikit-sikit masuk dalam kotak. Lagipun takdelah banyak mana sebab kitorang memang tak beli banyak furniture untuk rumah PJ tu. Susah kalau nak pindah dan rumah pun sempit kalau nak hias beria sangat.

BPH dah call tanya dah duduk rumah kuarters sepenuhnya ke belum. Mestilah saya jawab belum. Yelah cuti raya je dah seminggu lebih. Dengan nak kemas rumah lama, nak cuci rumah baru. Manalah kita ada masa. Semuanya datang bertimpa-timpa, serentak dalam masa yang singkat. Macam mana kita tak stress? Tapi tetap bersyukur sebab dapat kuarters tu. Dekat sangat dengan ofis ni tak payah nak bayar tol lagi dah. Rumah pun besar dan selesa. Yahoo.com!

Jaga diri sendiri je dahlah.

Lebih kurang dalam sebulan dua yang lepas ada entry dalam blog ni yang telah mencetuskan sedikit perbalahan. Takdelah berbalah mana pun. Cuma macam ada orang yang tak tahu pape then tetiba nak menyampuk. Dikalangan siapa tu rasa macam malas nak cakap. Sebab tak perlulah kot kan. Motif?

Ingin saya jelaskan kat sini segala entry yang ada ni bukan dicipta dengan tujuan untuk memporak perandakan hubungan orang atau menghuru harakan sesama kita. Apa yang saya tulis kat sini kebanyakannya berdasarkan pengalaman sendiri dan orang lain, hasil carian di internet dan juga pemerhatian sekeliling. Bukan kita nak main belasah je. Sorry okay sebab i'm not the type of yang nak reka-reka cerita super duper best sebab nak tarik perhatian orang ke nak pecah belahkan orang ke nak buat fitnah ke and what ever.

Alasan kenapa dia menyampuk adalah nak pertahankan kaum tu. Oh okay thank you for that but i never ask for it. Saya bagi entry tu kat kawan saya sebab saya tahu masalah dia. As a reference for her. Then tetiba datang sorang mamat ni yang tak tahu pape, tak tahu masalah sebenar, yang memang zero for everything sound saya dengan ayat 'daripada ko sibuk berblogging lebih baik ko mengaji..'

Darah saya tak tunggu lama pun untuk naik. Kau boleh nak sound aku tapi make sure kau buat apa yang kau cakap tu okay. Even kain kau sendiri pun ada koyak sana sini. Memang saya marah. Jangan cakap saya emo tak memasal okay.  Apa yang saya marah kenapa nak babitkan blog dengan mengaji? Kenapa nak compare dengan agama? Sebab macam takde motif tetiba nak sound orang macam tu tau. U know nothing man so duduk jelah diam-diam jaga your own family. This is not about saya tak boleh terima teguran tu tapi saya macam terfikir eh teguran tu sebenarnya pasal apa? Dan bila saya tanya balik alasan dia macam yang saya cakap tu lah. Nak defend kaum dia lah sangat. Bukan pasal mengaji sangat pun. Sekian.

Kita ni kalau nak menyampuk tolong bagi salam dulu. Tapi rasanya kalau dalam situasi tak tahu pape lebih baik diam jelah daripada menyakitkan hati orang lain. Nak tegur tapi kalau buat orang sakit hati pun tak guna jugak.

Pagi-pagi dah bising.

Setiap hari di pejabat ni lebih kurang dalam pukul 8.30 pagi akan keluar lagu-lagu patriotik dan macam-macam lagi yg diorang suka nak buh. Sekarang ni saya tengah dengar lagu Jalur Gemilang.

At the first place saya rasa macam okay je. Sebab macam okay jelah kot kan ada nyanyi-nyanyi. Lepas tu akan ada bacaan doa. Tapi lama-lama bila dah terlalu kerap dan hari-hari dok pasang lagu je saya rasa macam annoying pulak. I'm talking about the songs okay. Not the 'doa'. Tak boleh ke kalau pagi tu terus je baca doa? Bukan kita tak patriotik okay tapi just imagine lah kalau hari-hari pasang lagu kuat. Macam takde motif je lama-lama. Dahlah pejabat saya ni memang dah bising dengan orang main drum pagi-pagi. Urghhhh!

Saya pernah jugak pergi pejabat kawan saya. Tapi takde pulak nak pasang lagu hari-hari. Tapi kalau doa tu memanglah. Sebagai ingatan kepada Dia di pembukaan hari sebelum kita bekerja la kan. Tapi siapalah saya nak bising-bising? Tadah jelah telinga.

Agak-agak entry ni boleh kontroversi tak? Huhuhuhu i don't care at all. I have the right to speak it out. Peace!


Tuesday, August 28, 2012

Rindu yang tak pernah mati.

Pernahkah kita terasa rindu yang amat sangat pada seseorang walaupun orang tu ada depan mata? Ada je kat sebelah kita. Tak jauh mana pun. Memang akan jumpa walaupun tak bersama 24 jam.

Sememangnya perasaan ni sukar untuk ditafsirkan. Sukar untuk dimengerti bagi orang yang tak tahu nak menilai hati seorang manusia. Betapa rasa rindu tu cukup untuk menghadirkan sejuta perasaan lain yang menghidupkan segala kebahagiaan dan ketenangan. Saya tenang bila merasai rindu ini.

Sebak akan menghadirkan diri dikala rindu tak terhitung dek waktu yang berjalan. Menantikan waktu itu sampai membangkitkan lagi perasaan ini. Saya mahu menangis kerana terlalu rindu. Sesaat bersamamu ku kenang hingga ke hujung waktu. Sesaat berjauhan denganmu ku hitung detik waktu yang berlalu untuk kembali bersatu. Sesungguhnya rindu ini takkan pernah mati walaupun saya tiada lagi di sini.

Sebenarnya saya rindukan suami. Hahaha. Tapi itu bukanlah satu yang mustahil kan? Itulah keberuntungannya bila kau dihalalkan untuknya. Itulah keindahannya bila Dia menjadikan halal sebagai pemutus batas antara kita.

Dan sebak itu hadir bila saya teringatkan Dhia Zara. Ya Allah rasa rindu yang Kau hadirkan ini benar-benar menyeksa jiwa. Serasa mahu mendambakan sayap muncul dibahu yang bisa memungkinkan aku terbang ke sana memeluk dia. Dia yang lahir daripada rasa cinta. Dia yang wujud kerana cinta.

Nak nangis. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

Friday, August 3, 2012

UjianMu adalah satu teguran.


Segala ujian yang datang itu umpama satu peringatan kepada kita di saat kita mungkin sedang melupakanNya. Dan setiap ujian yang datang itu pasti akan diiringi dengan keluhan, rintihan dan mungkin juga tangisan. Mengadulah padaNya kerana Dia rindu untuk mendengar kita bercerita dan merintih mengharapkan bantuan dan petunjuk dariNya.

Betapa aku sering terlupa bahawa adanya Dia yang selalu mendengar tiap doa dan keluh kesahku tak kira siang atau malam. Tak kira dalam lena atau jaga. Sesungguhnya hanya Dia sahaja yang Maha Memahami perit pedih yang dilalui. Hanya Dia juga yang akan membalas segala aniaya yang datang daripada manusia yang kejam.

Kenapa gigirl mencik boboy?


1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.
Takdelah macho sangat pun. Kalau setakat nak tunjuk kuasa ingat orang akan respect ke?
2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.
Tak payah cakap kekasih lah. Yang dah ada isteri pun masih buat hal jugak macam mana. Saya meluat + menyampah betul dengan perangai lelaki macam ni. Tak sedar diri dah ada tanggungjawab tapi sibuk nak flirt sana sini. Apa hal?
3. SUKA ‘CUCI MATA’
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!
Susah kalau dah jadi habit. Nanti sampai dah kahwin pun masih buat perangai macam ni. Yang halal ada tapi sibuk nak tengok yg haram. Yang dapat pahala ada tapi nak jugak yang dapat dosa. Tau tak tu zina mata?
4. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena report dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?
Ini namanya vangang. Sekian.
5. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.
Alah diorang ingat diorang je yang ada ego. Bajet hensem la kalau ego tu tinggi melangit?
6. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.
Dahlah menipu tu satu hal lepas tu bagi alasan vangang pulak lagi. Akhirnya menjerat diri sendiri bila si perempuan dapat tahu. Susah sangat ke nak jadi manusia yang jujur?
7. PERASAN
Aduhai lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tu. Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji.
Yang takde pape pun boleh nak perasan apa lagi yang ada semua tu. Bukan semua perempuan suka pandang luaran la weh.
8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih. Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.
Annoying gila. Macam dia sorang yang ada perasaan.
9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.
Sangatttttttttttttttttt setuju.
10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!
Entah, saya dah lama tak jumpa lelaki yang cemburu buta. Hahaha.
11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!
Ni namanya tak tahu malu. Sekian.
12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa.
Jangan ada makwe atau jangan kahwin kalau nak jadi workaholic. Senang kan?
13. PANAS BARAN
Masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payahlah bercinta.
Jirus je dengan air batu bagi dia sejuk. Okay tak kelakar.
14. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.
Biarlah diorang nak sakit pastu mati cepat.
15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah sebab hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.
Kau memang malang kalau dapat lelaki macam ni.
16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?
Sopan santun amalan mulia.
17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.
Samalah macam tadi tu. Kau jangan ada makwe lah kalau kau nak lebihkan kawan-kawan sangat!
18. TIDAK TAHU MENGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.
Menghargai tu tak semestinya dengan hadiah, wang ringgit apa lagi harta benda. Cukuplah dengan perhatian dan kasih sayang yang tak berbelah bahagi. Tu pun susah sangat nak faham ke?
19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.
As i said. Jujurlah dengan pasangan sebab itu tandanya kita sayang dan hormatkan dia. Kalau kau dah tak boleh nak jujur kau blah jelah. Buat apa nak tunggu lagi?
20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga!
Kita boleh tau lah mana yang sejati mana yang suka control macho. Kita bukan buta kita bukan bodoh. Blerghhhhh~

Tuesday, July 31, 2012

Kenapa lelaki suka menipu?

Kenapa lelaki suka menipu? Topik ni kalau bagi kat perempuan huh saya confirm melompat-lompat lah mereka sambil angkat tangan sebab berebut nak jawab. Termasuk saya. Duhhh~

Kalau nak cite hoi memang sangat banyak. Haha bab tembak orang lelaki memanglah perempuan hebat. Sangat hebat! Ni antara yang saya dapat dan saya setuju 500%. Over.

1. Hubungan bermasalah.
Orang lelaki suka sangat menjadikan hubungan yang mereka ada sebagai alasan untuk menipu. Bila dia rasa hubungan tu macam tak best dia mulalah akan cari perempuan lain yang lebih menarik ataupun lebih memahami lah kononnya untuk dia meluah perasaan atau at least berkongsi minat yang sama. And at the same time dia cakap gf/isteri tu tak reti jaga dialah, suka control lah, kuat cemburu lah, garang lah, kasar lah and so on. Bila kantoi? Gf/isteri tu lah yang kena balik. Vangang punya alasan kan? Kenapa nak menyalahkan orang lain atas silap sendiri? Kenapa nak tuding jari kat orang lain untuk tutup kesalahan kita sendiri?

2. Bosan.
Bila kita berpasangan tak kira sama ada bercinta atau berkahwin kedua-dua pihak kena sama-sama berusaha untuk menjadikan sesebuah perhubungan itu bahagia, lebih bahagia dan sangat bahagia. Melangkah kenalah serentak babe. Bukan sorang kat depan sorang kat belakang. Bukan satu pihak je yang kena usaha untuk mem'best'kan hubungan tu. Baik kau tak payah kahwin lah kalau asyik kau je yang nak menerima pastu pasangan kau terkial-kial fikir itu ini semata-mata untuk bahagiakan kau dan nak jaga hati kau. A'ah kau sorang jelah yang nak bahagia dalam dunia ni kan? Cuba kita tengok contoh pasangan yang boleh tahan dan kekal berpuluh-puluh tahun tu? For sure takde istilah bosan dalam hidup diorang kan dan kalau ada pun diorang takkan jadikan tu alasan untuk diorang menipu pada pasangan dan pastinya diorang akan cuba untuk menghilangkan rasa bosan tu dengan buat something yang best-best bersama.

3. Nak jaga hati pasangan.
Bila ada pilihan yang lebih baiklah kononnya maka diorang lebih suka untuk menipu. Silap-silap yang perempuan tu boleh kena tinggal pulak lagi. Lepas tu bila dah kantoi normally diorang akan kata diorang takde pilihan lain selain daripada terpaksa menipu demi untuk menjaga hati pasangan. Pastu cakap tanak gaduh sebab tu menipu. Tapi lelaki tahu tak yang perempuan ni tak suka ditipu? Dan saya rasa lelaki pun tak suka ditipu kan? Kalau dah tak suka ditipu yang korang nak menipu tu kenapa? Dan satu lagi memanglah dia akan bagi alasan sebab nak jaga hati pasangan tapi macam mana pulak kalau dah pecah rahsia? Masa tu kau rasa hati perempuan tu terjaga sangat ke? Pastu bila dah kantoi tu ingat tak gaduh lah? Lagilah gaduh weh. Hah pastu mulalah tergagap-gagap bagi alasan yang no.1 kat atas tu. What the fish.

4. Habit.
Amat malang sekali kalau kita hidup bertemankan lelaki yang macam ni. Serius malang babe. Kalau menipu pun sampai boleh jadi habit / hobi dia apa lagi tafsiran yang boleh bagi? Tak ke malang tu? Sikit-sikit nak menipu. Balik lambat nak menipu, keluar makan dengan kawan lama nak menipu, pergi interview nak menipu, lokasi kat sini tapi cakap kat situ. Motif? Saya confirm dia akan patah balik pergi ke alasan no.3 tu. Percayalah. Tapi kenapa mesti nak menipu eh? Memang semua tu nampak macam benda kecik tapi daripada benda kecik tu lah boleh jadi masalah besar lagi-lagi bila pasangan tu dapat tahu yang korang sebenarnya menipu. Itu pun tak boleh fikir ke?

5. Pernah ditipu.
Sekali lagi perempuan akan menjadi mangsa untuk mereka menutup kesalahan sendiri.
 'Jah, abang dulu penah ditipu dan sebab tu lah abg berdendam dgn pompuan! Dan abg mntk maaf sbb Jah yg menjadi mangsa.'
Yang ni memang tak dinafikan orang perempuan pun ada. Motif? Of course lah dendam tapi kesian sebab orang lain yang jadi mangsa. Point yang ni saya tak tahu nak huraikan macam mana sebab yang ni so general.

Adalah diingatkan bahawasanya tak semua lelaki macam kat atas ni. Tapi most of them kot. Soalan kenapa tu memang kita boleh tanya kat diorang tapi tak tahulah diorang boleh jawab ke tak. Kalau diorang jawab pun saya rasa jawapan no.3 adalah yang paling laku. Lelaki oh lelaki. Bosanlah.


Wednesday, July 25, 2012

Jahatlah taska ni.

Argh hancurnya hati ni! Kenapa taska kat kementerian saya ni cuma ambil baby yang umur setahun ke atas je? Huwaaaa nak nangis. Okay saya nangis sekarang.

Mula-mula hari tu kawan saya cakap diorang ambik umur 7 bulan ke atas. Saya pun sukalah jugak sebab bulan depan Zara dah 7 bulan kan. Pastu ni tadi saya baru pergi taska tu orang tu cakap dah tukar ke setahun lebih pulak. Hajat hati nak menjaga Zara sendiri lepas raya hancur macam tu je. Sorry sayang mummy.

Saya risaukan keadaan Zara yang dah mula kenal orang masa setahun tu nanti. Belum tentu lagi dia nak kat orang apa lagi ditinggalkan kat nursery. Dan lagi saya sedih sebab ada setengah tahun lagi saya kena berjauhan dengan dia. Dalam tempoh tu jugak Zara makin membesar dan saya tak nak dia makin renggang dengan saya. Saya sangat tak tabah waktu ni. T__________T

Nak nangis. Nak nangis. Nak nangis.

Tuesday, July 24, 2012

Klise.

Sebelum ni saya dah lama tak dengar radio dalam kereta. Baik pergi kerja dan balik kerja sebab radio rosak. Hoh! Tapi sejak dah okay ni saya selalu dengar Hot.fm masa on the way ke Putrajaya. Paling best sebab time tu mesti akan dengar Panggilan Hangit, Top5 AmKrew dan macam-macam lagilah.

Topik pagi ni memang best sebab diorang cerita pasal klise dalam drama. Maksudnya diorang nak pendengar bagi pendapat apa babak atau adegan yang selalu sangat ada dalam drama atau filem tapi sangat tak logik dengan hakikat sebenarnya. Apa yang saya sempat dengar tadi ada yang cakap selalu kalau gaduh ke nak lari dari rumah ke mesti akan packing baju kan? Tapi mesti akan tunjuk si pelakon tu cuma ambik baju dan seluar je. Yang kecik-kecik tak bawak ke? Hahaha. Lepas tu kalau ada adegan bawak beg nampak sangat beg tu ringan macam takde isi. Bukan main lagi senang nak angkat guna jari telunjuk pun boleh. Tak kira lagi adegan minum air dalam mug tapi nampak sangat mug tu ringan kosong takde air. Lepas tu adegan kena kejar hantu ke penjahat ke. Bila masuk kereta nak start enjin mesti kunci kereta jatuh kat bawah pastu bila nak start kereta enjin tak hidup. Klise kan? Macam-macam lagilah yang orang bagi pendapat dan saya percaya 100% penonton akan bersetuju dengan klise-klise yang diberikan.

Pada diorang atau pun pembikin drama / filem tu sendiri mungkin diorang anggap benda tu benda kecik je. Alah benda remeh yang takkan mungkin penonton nampak, nak ambik kisah dan peduli. Tapi itulah kesilapan cara kita berfikir. Sebab daripada hal yang kecik dan remeh temeh tu lah boleh jadi besar dan mendatangkan masalah pada kita satu hari nanti. Sebab tu saya selalu berpesan jangan biarkan diri kita terbiasa buat kesilapan yang kecik-kecik tu sebab bila dah immune, nak buat salah besar pun takde rasa bersalah. Yelah sebab dah seronok buat salah kecik kan? Eh macam lari tajuk je. -_-

Haih siapalah saya nak cakap pasal drama dan filem. Takde kelayakan apa pun. Tapi saya bercakap sebagai seorang penonton. Macam tu jugak dengan pendengar Hot.fm yang bagi pendapat tadi tu. Nak buat cerita biarlah masuk dek akal. Biarlah logik walaupun semua tu cuma rekaan semata-mata. Sebab diorang bukan buat cerita dongeng ke kartun ke apa. Diorang menggunakan manusia sebagai tenaga kerja. Yang bernyawa dan boleh berfikir. So tindakan dan perbuatan pun biarlah waras dan logik seiring dengan hakikat yang kita ni manusia. Kelas memandu sangat ayat kau~

Apa saja utk dakcik.

Tetiba rasa sonok nak cite pasal breastfeeding. Heeee bukan nak eksen eh tapi sebab nak kongsi macam mana saya menjayakan misi ni sampai sekarang. Bukan senang tau. Tapi senang gak sebenarnya kalau faham konsep dan cara.

Daripada sudut ekonomi memang susu badan ni sangat menjimatkan. Sebab tak payah nak beli susu formula kan? Bila baby nak sumbat je ehem-ehem. Tak susah hati nak fikir duit takde bila tengah bulan bila tengok susu dah nak habis. Tak payah susah-susah nak bancuh air panas ke bangun tengah malam pergi dapur ke apa. Lepas tu tak perlu risau takde stok kat kedai sebab susu badan takde dijual di mana-mana pusat membeli belah mahupun di kedai DIY. Okay ayat macam vangang kan?

Tapi jangan ingat fully breastfeed ni takde modal langsung. Ada jugak modalnya tapi taklah banyak mana kalau nak dikira dalam tempoh jangka masa panjang. Bagi yang mampu nak beli pump elektrik, double pump plak tu kira bertuah sangatlah sebab dapat jimat masa dan tenaga. Mana yang kurang berkemampuan tu dapat pakai yang manual atau bateri pun dah Alhamdulillah. Yang penting kuantiti susu yang terhasil dan sejauh mana kita berusaha untuk memperbanyakkan stok sebab kalau pump beribu pun tapi kalau tak konsisten dan tak jaga pemakanan still gak useless. Tapi keluar duit pun sekali tu masa nak beli jelah. Unless kalau rosak ke apa.

Okay selain daripada modal nak beli pump tu ada jugak benda-benda lain. Contoh tempat nak simpan susu tu sendiri contohnya botol, storage bag dan lain-lain. Saya menggunakan kaedah penjimatan yang paling minimum rasanya iaitu menggunakan bekas dadih yang kecik tu dan sekarang saya guna plastik aiskrim yang dulu-dulu kita suka beli kat kedai rasa milo, jagung, sirap, anggur. Tapi yang ni dah nampak macam aiskrim horlicks. Dan saya lagi suka guna plastik aiskrim ni sebab memang sangat jimat daripada segi kos beli, lepas tu jimat ruang sangat-sangat dalam peti ais tu dan nak bawak balik kampung pun senang sebab guna box coleman kecik tu je pun dah muat. Kalau guna bekas dadih tu nah amik kau terpaksa guna box gabus putih besar yang kaki pancing selalu guna nak buh ikan tu. Dan disebabkan tu jugaklah dah bape minggu kitorang balik kampung naik motor je sebab dah tak risau pasal space. Yahoo.com!

Tempat penyimpanan pun satu hal jugak kalau nak fully breastfeed ni. Sebab macam yang saya cakap tadilah. Kalau dah banyak sangat memang tak muat nak buh kat tempat beku tu. Jadi ada yang sampai kena beli deep freezer macam peti ais aiskrim yang kat kedai tu. Nak guna peti ais biasa yang satu pintu tu pun boleh tapi susu tak tahan lama sangat dan kena habiskan cepat. Paling-paling pun kena guna peti ais yang dua pintu. Jadi kat situ jelah modalnya pun tapi berbaloi sebab untuk jangka masa panjang. Apa saja untuk dakcik kan?